26 helmikuun, 2021

Huippuarkkitehtuuri mahdollistaa uuden kaupunkielämän syntymisen

by paula in Yleinen

Huippuarkkitehtuuri mahdollistaa uuden kaupunkielämän syntymisen

26.2.2021

Kaupunkisuunnittelu on monialainen ja erittäin haastava tehtäväkenttä, jonka lopputulokset näkyvät meidän kaikkien arjessa. Aihe herättää usein paitsi intohimoja myös laajaa julkista keskustelua. Kysyimme Uusi Eliel -arkkitehtuurikilpailun osallistujilta, mikä heitä kiehtoo erityisesti kaupunkisuunnittelussa.

Yksi merkittävimpiä innostuksen lähteitä on selvästi mahdollisuus suuriin ja positiivisiin pitkäaikaisiin muutoksiin kaupungin toimivuuden kannalta. ”Kaupunkisuunnittelussa hienointa on mahdollisuus tehdä suuria pitkäaikaisia muutoksia kaupunkien parantamiseksi. Löytää, muuntaa ja kierrättää varjoon jääneet osat joksikin uudeksi ja innovatiiviseksi.” -sanovat JKMM arkkitehdit. Hollantilaisen MVRDV:n arkkitehti Klaas Hofman on samoilla linjoilla. ”Nautin erityisesti mahdollisuudesta vaikuttaa positiivisesti niin monien ihmisten elämään.”

Snøhettan suunnittelufilosofiassa mahdollistaminen on avainsana. ”Kaupunkisuunnittelu on toimi, jolla avataan mahdollisuuksia vaikuttamalla, ilman pakottamista, ihmisten valintoihin kaupunkitilassa” – Snøhettan tiimistä kommentoitiin. ”Parhaat ja menestyksekkäimmät tilat laajentavat mahdollisuuksiamme rajoittamisen sijaan. Tämä tarkoittaa, että käyttäjät voivat nauttia näistä paikoista ja tuntea voimaantumista vapauden ja vaihtoehtojen tunteesta.”

Kysyimme myös mielenpainuvimmista hankkeista, joissa kilpailijat ovat olleet mukana ennen Uutta Elieliä. Vastauksista huokui se palkitsevuus, jonka suunnittelijat kokevat, kun omat ajatukset ottavat tuulta purjeisiin ja luovat todella positiivista kaupunkielämää kaupunkilaisille.
JKMM Arkkitehdit mainitsevat Amox Rexin hankkeen, jossa vähänkäyttöinen vanha liikennealue muutettiin kulttuurikohteeksi aivan Helsingin sydämessä. “On mahtava nähdä uuden kaupunkielämän kumpuavan arkkitehtuurin kautta”.

Snøhettan tiimi mainitsee muutaman kiinnostavan esimerkin mahdollistamisen ideologiasta käytännössä. Esimerkiksi Oslon oopperatalon kattoa on käytetty laskettelemiseen. Ryersonin oppimiskeskuksen yhteistila sen sijaan muodostui suosituksi opiskelijoiden konsertti- ja tanssipaikaksi. ”Pyrimme aina siihen, että ihmiset kokevat olonsa mukavaksi ja vapaaksi improvisoinnille.”

MVRDV:n Klaas Hofman mainitsee kiinnostavan esimerkin siitä, miten joissakin tapauksissa suunnitelman erinomaisuus voi tulla parhaiten esille vasta toteutuessaan. ”Aluksi Rotterdamissa sijaitsevan taidemakasiinin suuri peililasinen ulkoasu nähtiin ristiriitaisena puistomaisen ympäristönsä kanssa. Kuitenkin valmistuessaan kritiikki hälventyi, kun ihmiset ovat päässeet kokemaan, miten hyvin rakennus itseasiassa soveltuu ympäristöönsä: peilijulkisivut laajentavat puistoa, korostavat taivaanrantaa ja saavat rakennuksen itsensä lähes häviämään. Myös katon avoin julkinen tila, joka mahdollistaa kaupunkipanoraamasta nauttimisen, on ollut suosittu. ”

On hienoa kuulla, että kilpailijoita koskettaa erityisesti juuri kaupunkielämä, joka syntyy onnistuneiden suunnitteluratkaisujen kautta. Jäämme jännityksellä odottamaan, minkälaisia ratkaisuja meritoitunut kilpailijajoukkomme esittääkään maaliskuun alussa, kun kilpailuehdotukset on aika julkistaa.

< Takaisin