1 lokakuun, 2020

Uusi Eliel luo uutta viihtyisää ja elävää kävelykeskustaa Helsinkiin

by paula in Yleinen

Uusi Eliel luo uutta viihtyisää ja elävää kävelykeskustaa Helsinkiin

1.10.2020

Uusi Eliel -hankkeessa järjestettävän kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun yhtenä merkittävimpänä tavoitteena on kehittää Elielin- ja Asema-aukion alueesta viihtyisä ja toimiva kävely-ympäristö polkupyöräilyä unohtamatta. Jalankulkijamäärältään suunnittelualue on Helsingin vilkkain, mutta nykyisellään tämä Helsingin paraatipaikka näyttäytyy pääosin ohikulkupaikkana ja liikennealueena. Hankkeen tavoitteena on luoda alueesta palveluiltaan monipuolinen kävelyalue, jossa niin kaupunkilaiset kuin matkustajatkin viihtyvät, kohtaavat ja harrastavat. Alue muuttuu epämääräisestä, meluisasta ja turvattomastakin liikenteen hallitsemasta ohikulkupaikasta viihtyisäksi ja eläväksi osaksi kävelykeskustaa lisäten koko alueen vetovoimaa.

Suunnittelualue on myös ydinkeskustaan saapuvan polkupyöräliikenteen kannalta erittäin keskeinen ja helposti saavutettava paikka. Lähiympäristössä pyöräilyn edellytyksiä parannetaan lähiaikoina mm. rautatien alittavan pyöräilytunnelin ja uusien polkupyöräpysäköintipaikkojen myötä. Myös Uusi Eliel -hanke parantaa pyöräilyn sujuvuutta ja turvallisuutta keskustassa ajoneuvoliikenteen poistuessa alueelta tehden tilaa selkeämmille pyöräilyreiteille ja lisäpysäköintipaikoille. 

Arkkitehtuurikilpailun järjestäminen on herättänyt laajasti keskustelua ja moni taho on tunnistanut suunnittelutyön haastavuuden. Alueella sijaitsee esimerkiksi useita Helsingin merkkirakennuksia, jotka omaavat erityisen merkittäviä historiallisia arvoja. Tästä syystä hankkeesta on päätetty järjestää kansainvälinen huipputason arkkitehtikilpailu. Kilpailun lähtökohdat on selvitetty erittäin laaja-alaisesti muun muassa ympäristöhistorian, rakennushistorian ja kaupunkikuvallisten lähtökohtien, mutta myös kaupunkilaisten antamien mielipiteiden osalta. Suunnitteluperiaatteet on laadittu näiden selvitysten pohjalta yhdessä laajan asiantuntijajoukon kanssa.

Odotamme innolla, millaisia ratkaisuja huippusuunnittelutoimistot haastavista lähtökohdista luovat!

< Takaisin